Justine Nilsson

Hundsalong Demoiselle

Jag som driver företaget Hundsalong Demoiselle heter Justine Nilsson och startade mitt företag i maj 2011, efter ett års upplärning hos en trimmare i Malmö.

 

 

Jag är upplärd som generell Vardags-frisör, d.v.s vi utförde endast vardagsfrisyrer och oftast väldigt enkla sådana.

Men genom åren har jag fortsatt att utbilda mig genom olika kurser och seminarier, både via uppfödare och via föreningen SVHF (Sveriges Hundfrisörers Förening) som är vår branchorganisation.

Har bland annat gått flera kurser i pudelklippning, både till vardags och utställning, bichon frisé, lagotto, softcoated wheaten terrier, trimning av cairnterrier och trim av engelsk cocker spaniel.

 

 

Nu utför jag de flesta klippningar. Både ras-standard-enliga och till vardags.

Både enkla och avancerade.

Jag klipper/friserar gärna enligt ras-standard men tycker även mycket om att klippa mer kreativa, asiatiskt inspirerade frisyrer som ofta kallas "Asian Fusion".

 

Jag är även upplärd på trimma (d.v.s rycka) diverse trimraser, både enligt standard och enklare vardags-frisyrer. Men på grund av växande problem med högerhanden så har jag valt att undvika att ta emot nya trim-kunder då själva trimmandet är väldigt slitsamt för kroppen.

 

 

Jag var stolt ägare till två äldre hundar.

Sega, en 13 år gammal dam som var blandning mellan schäfer och irländsk varghund, och Ella, en 12 år gammal dvärgpudel-dam.

Tyvärr finns dessa två underbara hundar ej längre i denna värld.

I april 2019 förlorade jag först min älskade Sega. Denna underbara bjässe som har stått bredvid mig genom alla motgångar och hårt vunna segrar. För alltid saknad och hålet i mitt hjärta kommer förevigt eka tomt efter henne.

Bara två månader senare förlorade jag med stor smärta även Ella. En hjärntumör utvecklades snabbt på väldigt kort tid och det fanns ingen annan utväg än att låta även henne somna in.


Sommaren 2019 var otroligt tom, men det fanns trots den ihållande sorgen efter mina gamla damer, fortfarande ett litet ljus vid horisonten...


Genom min vän och kollega, Jens, fick jag i mitten av augusti 2019 äntligen ett nytt litet knyte att älska.

Cocker spanieln Tifa. <3

Denna busiga och nyfikna lilla madam rotade sig snabbt i mitt hjärta, min själ och mitt liv.

Men det slutade inte där. Bara lite över ett år senare fick jag passa en 8 månader gammal springer spaniel tjej, Demi, på prov för att se om hon kunde fungera som sällskap till Tifa, som nu var ett 12 kilo knyte av ren energi. Det gick utmärkt! Trots att Demi endast var 8 månader gammal, och som de flesta vet så betyder det "tonåring och pubertet", så var hon den mest harmoniska hund jag någonsin träffat. Hon har ett inneboende lugn och en trygghet som gör henne till en alldeles fantastisk sällsapshund! 

Efter tre år så bor hon fortfarande kvar hos oss. <3


Med två spaniels vid min sida började mina ögon öppnas för hundträning.

Det började med en kurs i NoseWork för min nu goda vän Karina på You & Your Dog - Have Fun! Genom åren har jag sprungit på otaliga nosework kurser hos Karina och även provat på att tävla med Tifa i

NW 1. Det är en fantastiskt kul och givande sport för både ägare och hund och jag rekeommenderar varmt att i alla fall någon gång prova på det! Det bästa är att ALLA hundar kan göra det, oavsett ålder!

(Så JA, även pensionär-hundar! Underbart va?)


Men när det kom till vardagsträningen blev det snabbt uppenbart att jag inte skulle klara av att chansa med träningen när det kom till Tifa. Hon behövde en struktur och ett träningssätt som jag helt enkelt inte hade i bagaget. 


Så sommaren 2021 började jag en onlinekurs med ett roligt namn, "The Sexier Than A Squirrel Challenge", från ett eneglskt företag som heter Absolute Dogs. Ett program som var helt baserat på att lära hunden nödvändiga livserfarenheter helt genom att leka och ha roligt med hunden! 

För mig kändes det perfekt med en kurs som var online. Det passade in i min och hundarnas vardag och vi fick snabbt mersmak.

Ett år senare, sommaren 2022, valde jag därför att hoppa på deras Hundtränar-utbildning, Pro Dog Trainer, och på våren 2023 var jag färdig med utbildningen och kände mig redo att kanske börja lära ut själv.


Så i skrivande stund, tidig vår 2024, samtidigt som jag kämpar med att få hundsalongen att överleva i dagens ekonomi, så knåpar jag ihopa kursupplägg och material för blivande kurser.


De första kurserna blir Valpkurser, Tonårskurser och Vardagskurser.

Längre fram funderar jag på kurser som inriktar sig specifikt mot en viss typ av träning, t.ex Hantering, Inkallning eller Avslappnande Promenader.

 

I framtiden ligger även en önskan om att utbildas till Nosework-instruktör och Apport-instruktör.